Uredba temeljena na ambicioznim ciljevima

S ciljem da do 2050. godine postane neutralna što se tiče ugljika Europska unija trenutno intenzivno radi na drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova . Za postizanje ovog cilja potrebno je smanjenje emisija iz cestovnog prometa za 60% u odnosu na 1990.

Smanjenje emisija iz cestovnog prometa jedini je način za postizanje ovog cilja. Prema statistikama, cestovni promet čini 22% svih europskih emisija. U tom kontekstu, performanse guma imaju značajan utjecaj na potrošnju goriva i emisiju CO2 za 20 do 30%.

Novi europski standard označavanja guma omogućuje jednostavan pristup informacijama o energetskim svojstvima guma dostupnih prilikom kupnje novog vozila ili zamjene guma (kupovina novih guma).

Sustav klasifikacije energetske učinkovitosti guma

Prednosti odabira energetski učinkovitih guma:
  • smanjenje emisije CO2, čime se općenito smanjuje rizik od klimatskih promjena;
  • veća sigurnost kroz veću preglednost rada guma na mokrim, snježnim ili zaleđenim cestama;
  • manje buke na cestama što utječe i na smanjenje zagađenja okoliša;
  • stvarne uštede troškova optimiziranjem potrošnje goriva.

Oznake energetske učinkovitosti guma

Podaci koji se nalaze na energetskim naljepnicama guma:

  • nova klasa performansi: emisije CO2 i otpor kotrljanja na mokrom terenu sada su klasificirani od A do E u usporedbi s A do G na prethodnim oznakama;
  • ikone koje označavaju stupanj kompatibilnosti gume za loše vremenske uvjete (snijeg, led);
  • (A-B-C) klasifikacija buke za zaokruživanje vrijednosti podataka u decibelima;
  • referenca na model i veličinu gume bit će dostupna na naljepnici, što će vam omogućiti i dobivanje QR koda za vaše gume na internet stranici Europske unije. QR kôd možete skenirati pametnim telefonom i dobiti cjelovit pregled podataka o performansama svojih guma.

Što to znači u praksi?

Bolja obaviještenost i pristup novim informacijama

U skladu s EU Uredbom sve informacije vezaqne za označavnje guma možete pronaći unutar Hyundai prodajno-servisne mreže kao i na našoj web stranici.

Nove oznake postupno će postati dostupne i tijekom internetskog iskustva prilikom kupnje novih vozila (nova konfiguracija vozila i internetska ponuda). Prethodne oznake jednostavno će zamijeniti nove oznake energetske učinkovitosti.

Nove Oznake za gume po modelima

Nove Oznake za gume po modelima

Saznajte više

Uredba i EPREL registracija

Uredba i EPREL registracija

Saznajte više