Hyundai osvojio prvu WRC titulu!

Hyundai Motorsport osvojio je prvu titulu na FIA Svjetskom prvenstvu u rallyju (WRC), a sezonu 2019. završio je na vrhu poretka s čak 18 bodova više od svojih rivala. Ova titula pripala je Hyundai timu nakon što je rally u Australiji bio otkazan zbog velikih požara u regiji New South Wales.

Hyundai Motorsport izborio je četiri pobjede u 2019. godini – Tour de Corse, Rally Argentina, Rally Italia Sardegna i Rally de Espana – s čak 13 pojedinačno izborenih postolja.

Belgijski par Andreas Mikkelsen i Anders Jaeger-Amland osvojio je tri naslova, dok su Dani Sordo i Carlos el Barrio osvojili prvu pobjedu kao Hyundai Shell Mobis World Rally Team u Sardiniji. Sebastien Loeb i Daniel Elena izborili su top tri u Čileu.

Ova titula rezultat je intenzivnog i odlučnog timskog rada od samih početaka 2012. godine. Počevši od nule, Hyundai Motorsport ubrzo je izgradio profesionalno WRC odijelo te potpuno novi automobil koji se bazirao na modelu i20. Nakon iscrpnih testova, tim je debitirao na Rally Monte-Carlo u 2014.

Natječući se kao potpuno integrirani član WRC zajednice, Hyundai Motorsport redovno je određivao ritam konkurentima i lovio pobjede. Uz četiri pobjede u 2017. i tri u 2018., rally bez Hyundai tima na postolju skoro da i nije postojao.

Početkom 2019. uz Andreu Adama kao direktora tima, ciljevi Hyundai Motorsport tima bili su jasni – izboriti svjetsku titulu prvaka. Protiv brutalne konkurencije i rivala, tim se borio da dođe na vrh postolja i prije kraja sezone – i uspio.