Hyundai Motor Groupa predstavlja  HMG Viziju pametnog grada na Svjetskom summitu gradova 2022.

Hyundai Motor Grupa predstavlja viziju grada iz budućnosti usmjerenu na čovjeka, koja ima odgovore na pitanja o mobilnosti i suživotu čovjeka s prirodom

Hyundai Motor Groupa je 1. kolovoza 2022. predstavila HMG Smart City model na Svjetskom summitu gradova 2022. u Singapuru.

Model predstavlja viziju Hyundai pametnih gradova i ilustrira kako će ih osnažiti s održivim i pametnim rješenjima za mobilnost. Model će poslužiti kao smjernica za razvoj pametnog rješenja za mobilnost koja podržavaju pametne gradove diljem svijeta dok revitaliziraju njihove urbane zajednice.

Tijekom razvoja modela, Hyundai Motor Grupa također je utvrdila svoju filozofiju pametnog grada, a to je grad ‘usmjeren na čovjeka, suživot s prirodom i prihvaćanje budućnosti.’

HMG Smart City je koncept održivog zelenog grada kojeg čine autonomna mobilnost, napredna mobilnost zrakom, robotika i tehnologija vodikovih gorivih ćelija

Predsjednik Hyundai Motor Groupe i glavni direktor za inovacije, Youngcho Chi, dodatno je razradio viziju grupe za pametne gradove tijekom svog sudjelovanja u panel raspravi na Svjetskom summitu gradova.

“Master model HMG Smart City naša je vizija grada usmjerenog na čovjeka koji će revitalizirati urbane zajednice. U budućim pametnim gradovima, naša je ambicija da čovječanstvo živi s prirodom, pritom prihvaćajući tehnologiju. Naša rješenja za zračnu i zemaljsku mobilnost redefinirat će urbane granice, povezati ljude na smislene načine i revitalizirati gradove,” rekao je predsjednik Chi. “Nastavit ćemo raditi s vladama diljem svijeta kako bismo našu viziju pametnog grada pretvorili u stvarnost, dok razvijamo i usavršavamo mobilnosti.”

Koncept HMG Smart City, inspiriran uzorkom saća, je grad šesterokutnog oblika s površinskim slojem namjenjenim za čovjeka i podzemnim slojem namjenjenim za tehničke funkcije grada. Na površinskom sloju, zgrade okružuju prirodu, parkove i šume, koji se nalaze u središtu grada, smanjujući tako umjetne površine.

Zgrade su podijeljene u tri dijela prema gustoći naseljenosti – visoku, srednju i nisku. Gustoća naseljenosti se smanjuje bliže parkovima i šumama u središtu grada, pružajući tako ljudima nesmetan pogled na prirodu iz bilo kojeg dijela grada. Zgrade su raspoređene unutar ovih odjeljaka prema njihovoj svrsi. Na primjer, gradske znamenitosti bit će u području visoke gustoće, dok će sigurnosna infrastruktura biti smještena u području srednje gustoće, omogućujući pristup bilo kojem dijelu bez napora.

Grad će biti povezan cestovnom infrastrukturom u podzemnom sloju. Sve robe i usluge prenosit će se pod zemljom putem autonomne mobilnosti do automatiziranog logističkog čvorišta svake regije, gdje će autonomni roboti obaviti konačnu isporuku.

Građani će između gradova putovati naprednom zračnom mobilnošću (AAM – advanced air mobility). AAM vozila će sletjeti i poletjeti iz niza tornjeva Hub 2.0, koji kombiniraju stambena i uredska područja s AAM priključcima na vrhu zgrade. Koncept HMG Smart City također predviđa održivi “zeleni” grad, s velikim područjima sačuvane prirode. Središte grada sadržavat će rekreacijske šume, parkove i spremnke za vodu, koja opskrbljuje grad. Kako bi se osigurala ugljična neutralnost, primarni gradski izvor energije bit će vodik, distribuiran kroz cjevovode pametne mreže za napajanje zgrada putem generatora vodikovih gorivih ćelija.

Hyundai Motor Grupa je u jedinstvenoj poziciji da ponudi pametnu i održivu mobilnost i održivi izvor energije kao podršku razvoju pametnih gradova

Hyundai Motor Group najavio je svoju viziju gradova iz budućnosti i inovacije pametne mobilnosti na CES-u 2020. Od tada grupa ubrzano razvija rješenja za pametnu mobilnost.

Grupa je predstavila revolucionarna električna vozila kao što su Hyundai IONIQ 5 i Kia EV6, te najavila planove za proizvodnju namjenskih vozila (PBV) i robotaxija u budućnosti.

Motional, zajedničko ulaganje Hyundai Motor Grupe u tehnologiju autonomne vožnje trenutno razvija robotaxi koji će biti komercijaliziran 2023. AAM podružnia, Supernal, nedavno je otkrila koncept kabine eVTOL vozilo, trenutno u razvoju s ciljem komercijalizacije 2028.

Grupa također blisko surađuje s vladama diljem svijeta kako bi stvarali pametne gradove. Grupa je potpisala MOU sa singapurskom vladinom agencijom JTC o projektu modeliranja prometa koji ima za cilj poboljšanje učinkovitosti logistike koristeći autonomnu vožnju, EV i AI.