Hyundai razvio prsluk koji olakšava težak rad

Hyundai Motor Group razvio je novi EXoskeleton prsluk (VEX), nosivi robot stvoren za pomoć industrijskim radnicima koji dugo vremena provode radeći poslove u visini iznad glave. Ovaj prsluk povećava produktivnost i smanjuje umor, oponašajući kretanje ljudskih zglobova kako bi se smanjilo opterećenje. VEX ima policentričnu os, kombinira više točaka okretanja te u potpunosti eliminira potrebu za baterijom.  Nosi se kao ruksak, teži samo 2,5 kilograma, a ujedno je i 22-42% lakši od konkurentskih proizvoda.

Korištenje je vrlo jednostavno – korisnik stavlja ruke kroz naramenice prsluka te pričvršćuje kopče na prsima i struku. Stražnji dio može se prilagoditi kako bi odgovarao raznim tjelesnim veličinama, dok se stupanj pomoći može prilagoditi na šest razina – do čak 5,5 kgf. Novorazvijeni VEX namijenjen je radnicima u proizvodnoj liniji čiji se posao odvija u visini iznad njihovih glava, poput radnika koji pričvršćuju donju stranu vozila, postavljaju kočne cijevi ili pričvršćuju cijevi ispušnih plinova na automobilima.

Razvoj VEX-a uključivao je pilot program u dva pogona Hyundai Motor Group u Sjedinjenim Američkim Državama. Ispitivanje je bilo vrlo uspješno – VEX je radnicima uspješno pružio pomoć i povećao produktivnost, pa su oba postrojenja ugradila VEX sustave u svoje proizvodne linije.

Prema Međunarodnoj federaciji za robotiku, industrija nosive robotike ima godišnji rast od 14% s ubrzanim rastom iz godine u godinu. Do 2021. godine širom svijeta prodat će se oko 630 000 komercijalnih robota, a najveća potražnja dolazi iz automobilskog sektora. U 2017. godini u auto sektoru isporučeno je 126.000 robota, što čini 33% svih komercijalnih robota. Hyundai Motor Group prepoznao je ovaj tržišni trend u koji aktivno ulaže i jača svoju prisutnost u ovoj rastućoj grani robotike.