Iz Europe za Europljane: Potpuno nova KONA Electric počinje s  proizvodnjom u Češkoj

Tvrtka Hyundai Motor je najavila početak proizvodnje potpuno nove KONE Electric u svojoj češkoj tvornici Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC).

 

Tvornica planira proizvesti 21.000 KONE Electric u prvoj godini

 

Tijekom prve godine HMMC namjerava proizvesti više od 20.000 KONA Electric vozila. Hyundai tako nastavlja raditi u skladu s ciljem da do 2035. godine u Europi proizvodi samo vozila s nultom emisijom.

Druga generacija KONA-e predvođena je potpuno električnom varijantom (EV) koja nudi napredne sigurnosne i praktične značajke te vodeći prostor u klasi. Hyundai je razvio potpuno novu KONU prvo kao električno vozilo u skladu s najavom strategije ubrzane elektrifikacije tvrtke koja datira iz ožujka 2022. i koja će na tržište dovesti jedanaest novih Hyundaijevih električnih vozila do 2030. godine.

 

Hyundai pokazuje predanost europskom tržištu proizvodnjom KONE Electric u Europi

Prva generacija KONE Electric iz 2020. godine predstavljala je prvo Hyundaijevo električno vozilo proizvedeno u Europi. Strateška odluka da se proizvodnja u Južnoj Koreji dopuni onom u češkoj tvornici HMMC-u drastično je smanjila vrijeme isporuke automobila europskim kupcima. Druga generacija KONE Electric nastavlja s ovom strategijom kako bi bolje služila europskom tržištu pod parolom “Iz Europe za Europljane”.

„Hyundai smatra Europu ključnim tržištem, što se odražava u našoj posvećenosti našim kupcima diljem kontinenta. Zato više od 70 posto naših modela koje smo dizajnirali prema željama europskih kupaca proizvodimo u Europi“, ističe Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Hyundai Motor Europe. “Kao odgovor na rastuću potražnju za našim električnim vozilima u regiji i s fokusom na kraće vrijeme isporuke, proizvodnja jednog od naših najvažnijih električnih automobila u Europi naglašava važnost europskog tržišta za Hyundai.”

 

Proizvodnja u Češkoj

 

HMMC očekuje da će KONA Electric predstavljati 15 posto ukupne proizvodnje tvornice do kraja 2023. godine, dijelom zahvaljujući činjenici da će se model isporučivati u dodatnih 20 zemalja uz sadašnja 22 europska tržišta. Do kraja ove godine bi KONA Electric trebala biti proizvedena u 21.000 primjeraka , a iduće još 50.000.

KONA Electric će se proizvoditi u HMMC-u u verziji s volanom na desnoj strani za Veliku Britaniju, Irsku i Cipar. Nova odredišta za električni model također će uključivati Tursku i Izrael, kao i otoke Reunion i Guadalupe.

Tvornica sa sjedištem u Češkoj nastavit će proizvoditi dvije verzije KONE Electric s različitim kapacitetima baterija, pri čemu obje nude veće performanse i domet od svojih prethodnika. Baterija KONE Electric od 65,4 kWh opremljena je električnim motorom od 160 kW i nudi domet koji je vodeći u klasi od 514 km (WLTP). Osnovna verzija imat će bateriju od 48,4 kWh i električni motor od 114,6 kW, što će omogućiti domet od 377 km (WLTP).

 

Stvaranje čiste mobilnosti

 

Europska i globalna potražnja za električnim vozilima raste brže od tržišnih predviđamja, a taj je rast vidljiv i u HMMC-u. Udio hibrida, plug-in hibrida i električnih vozila u proizvodnji tvornice ove je godine veći za 40 posto te je u stalnom porastu.

Hyundai će od 2035. u Europi nuditi samo vozila s nultom emisijom. U skladu s prijelazom na čistu mobilnost, portfelj čisto električnih modela proizvedenih u HMMC-u nastavit će se širiti u nadolazećim godinama.

 

Odricanje od odgovornosti: podaci o CO2 i emisijama

 

• Kombinirana potrošnja električne energije za Hyundai KONA Electric 48,4 kWh u kWh/100 km: 14,6; Kombinirane emisije CO2 u g/km: 0 (WLTP)
• Kombinirana potrošnja električne energije za Hyundai KONA Electric 65,4 kWh u kWh/100 km: 14,7 – 16,6; Kombinirane emisije CO2 u g/km: 0 (WLTP)
• Kombinirana potrošnja električne energije za Hyundai KONA Electric 39,2 kWh u kWh/100 km: 14,3; Kombinirane emisije CO2 u g/km: 0 (WLTP)