Treće kolo WRC sezone 2022 nastavlja se u Hrvatskoj s Hyundai Motorsport timom

Hyundai Motorsport tim planira opet osigurati pobjedničko postolje i na Croatia Rallyju, u trećem krugu FIA Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) 2022., koji se održava sljedeći vikend od 21.-24. travnja.

WRC se vraća sljedećeg vikenda (21.-24. travnja) s trećim ovosezonskim događajem, Croatia Rallyjem, gdje Hyundai Motorsport želi postići jak rezultat

Croatia Rally označava prvi događaj na punom asfaltu s kojim će se susresti novi hibridni Rally1 automobili. Sa sjedištem u i oko glavnog grada Zagreba, posade će se natjecati u 20 brzinskih etapa koje pokrivaju 291,84 km slikovitih cesta regije. Unatoč tome što se radi o jednom površinskom reliju, profil terena varira od faze do etape; neki testovi nude glatke površine, dok se drugi mogu pohvaliti ozbiljnim neravninama uzrokovanim oštećenjem vode i vremenskim prilikama. Ceste su brze i sadrže niz vrlo zahtjevnih uskih dionica, kao i različite razine prianjanja.

Tri Hyundai Motorsport posade natjecat će se u Hrvatskoj s Hyundai i20 N Rally1: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja i Oliver Solberg/Elliott Edmondson

Postav momčadi za Croatia Rally ostaje nepromijenjen u odnosu na prva dva kola sezone, a iste posade vraćaju se za volan Hyundai i20 N Rally1. Na prethodnom događaju u veljači, Rally Sweden, Neuville i Wydaeghe osvojili su prvo podij u hibridnoj eri s drugim mjestom. Tänak i Järveoja osigurali su maksimum bodova u Power Stageu u pozitivnom završetku teškog vikenda, a Solberg i Edmondson donijeli su važne bodove za prvenstvo na šestom mjestu.

20-etapni, 291,84 km asfaltirani reli domaćin je WRC-a tek drugi put nakon uspješnog debija u kalendaru 2021. godine

Croatia Rally vrlo je izazovan događaj jer je prianjanje dosta slabo, a profil etapa vrlo zahtjevan. Ima puno slijepih uglova, vrhova, skokova i rezanja. Timovi su dali do znanja da definitivno ima puno izazova s kojim će se ponovno suočiti u potencijalno teškim uvjetima, posebice s novim automobilima. U 2021. godini bio je to veliki posao, ali očekuju da će ove godine biti puno zabavnije sada kada imaju iskustva i znaju što mogu očekivati.

Croatia Rally vikend na prvi pogled

Croatia Rally počinje u petak s dvije petlje Mali Lipovec – Grdanjci (19,20 km), Stojdraga – Gornja Vas (20,77 km), Krašić – Vrškovac (11,11 km) i Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki (9,11 km), prekrivajući ukupnu udaljenost od 120,38 km.

Subotnji itinerar sadrži još osam etapa, jer se posade dva puta natječu kroz Kostanjevac – Petruš Vrh (23,76 km), Jaškovo – Mali Modruš Potok (10,10 km), Platak (15,85 km) i Vinski Vrh – Duga Resa (8,78 km).

Po dva prijevoja Trakošćan – Vrbno (13,15 km) i Zagorska Sela – Kumrovec (14,09 km) čine nedjeljni raspored, s time da je potonja zapravo vožnja Power Stage relija.