Croatia Rally 2024.: Hyundai timu Hrvatska predstavlja veliki izazov, ali cilj je prijestolje
  • Hyundai Motorsport priprema se za spektakularan nastup na Croatia Rallyju
  • Nakon izazovnog vikenda u Keniji, Hyundai Motorsport planira veliki povratak na pobjedničko postolje na Croatia Rallyju (18.-21. travnja), četvrtoj rundi 2024. FIA Svjetskog prvenstva u reliju (WRC)
  •  Olujna kiša česti je gost na utrci i može u svakom trenutku pomrsiti planove vozačima

Hrvatska predstavlja izazov za rally vozače

Zahvaljujući brzo mijenjajućoj podlozi, koja varira od skliske do naizgled razlomljene, te raznim značajkama koje se obično ne nalaze na asfaltiranom reliju, Hrvatska predstavlja jedinstven izazov za vozače. Prethodnih godina, nepovoljni vremenski uvjeti također su odigrali ulogu, pretvarajući ceste iz nepredvidivih u opasne. Olujna kiša čest je gost na utrci i može u svakom trenutku pomrsiti planove vozačima.

Hyundai posada na WRC-u

Na ovogodišnjem Croatia Rallyju, tri će posade predstavljati Hyundai Shell Mobis World Rally Team: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe i Ott Tänak/Martin Järveoja, koji će se natjecati uz povratnički norveški dvojac, koji čine Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen. Timovi koje čine belgijski i estonski dvojac ostvarili su veliki uspjeh u prethodnim natjecanjima, osvojivši po dvije pobjede na hrvatskim cestama.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

„Hrvatska je jedan od najzahtjevnijih asfaltiranih relija na kojima sam se ikada natjecao. Ima puno nepreglednih zavoja, vrhova i skokova – nešto vrlo neuobičajeno za asfaltni događaj. Sviđa mi se izazov Hrvatske; profil ceste i brzina u kombinaciji sa širokim i uskim cestama stvaraju jedinstven test. Ceste su vrlo slične belgijskim kad pada kiša, tako da nam to nije nepoznanica. Automobil treba imati savršenu postavku i za mokre i za suhe uvjete zbog nepredvidljivosti vremenskih prilika – ako je postavka pogrešna, gubimo samouvjerenost. Želio bih završiti na postolju u Hrvatskoj: završetak među prva tri tima ključan je za održavanje vodstva u prvenstvu. Ciljamo na vrhunsku završnicu“, poručio je Neuville koji s kolegom Wydaegheom starta na vrhu prvenstvene ljestvice.

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

„Hrvatska je vrlo zabavan asfaltni događaj. Hvat je nizak i podloga se može prilično zaprljati, ali u isto vrijeme ima puno okomitih grebena i skokova sa slijepim kutovima. Asfalt je danas prilično rijedak u našem kalendaru, radimo samo nekoliko događaja godišnje, tako da je uvijek poseban. Već smo vozili na asfaltu u Monte-Carlu i rekao bih da osjećaj nije bio loš, a do kraja relija smo se prilično zbližili. Moramo iskoristiti to iskustvo i uspostaviti ispravnu ravnotežu na bolidu kako bismo maksimalno povećali prianjanje; ako to napravimo, trebali bismo imati paket koji nam treba za Hrvatsku. Definitivno želimo biti dobri, pa se nadamo da ćemo imati dobar osjećaj od samog početka. Trebamo utrku bez problema i na kraju se uvijek borimo za pobjedu” izjavio je Tänak.

Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (#9 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

„Osjećam se vrlo pozitivno nakon solidnog početka sezone u Monte-Carlu. Sjajno je vratiti se Hyundai i20 N Rally1 Hybridu za WRC rundu, posebno nakon natjecanja na Rally Regione Piemonte. Hrvatska je jedinstven izazov, ali imamo dugogodišnje iskustvo u reliju koje možemo iskoristiti za dobru procjenu ceste. S prianjanjem i vremenskim uvjetima koji se stalno mijenjaju, dobar tempo je ključan za uspješni prolaz. Jasno je da će naša pozicija na cesti na početku vikenda biti nedostatak, pogotovo ako bude kiše, zbog količine blata koje se navuče. U konačnici ciljamo na pobjedničko postolje, ali u slučaju nepovoljnih uvjeta, želimo završiti među prvih pet“, zaključio je Mikkelsen.

Hyundai Motorsport na jedinstven način odao počast preminulom vozaču

Croatia Rally obilježava godinu dana od tragične smrti Hyundai Motorsport vozača, prijatelja i kolege Craiga Breena, koji je izgubio život tijekom testiranja za izdanje natjecanja 2023. godine. Ove godine tim će mu odati počast tako što će Hyundai i20 N Rally1 Hybrid ukrasiti irskom zastavom na krovu i braniku, kao i donirati predmete za aukciju u njegovo ime, a sav prihod ide Zakladi Craig Breen. Dražba će se održati uživo od 09:00 (CEST) 16. travnja do 21:00 (CEST) 23. travnja, a dostupna je putem sljedeće poveznice.

„Croatia Rally je prva ovogodišnja utrka na potpuno asfaltiranoj podlozi, no već smo iskusili kako se Hyundai i20 N Rally1 Hybrid može ponašati na asfaltu. Svjedočili smo uspjehu u prošlosti; znamo da i Thierry i Ott mogu staviti automobil na tron u Hrvatskoj, a poznavajući Andreasove sposobnosti na asfaltu, vjerujemo da može osvojiti dobre bodove“, rekao je predsjednik Hyundai Motorsporta i voditelj tima, Cyril Abiteboul.

Croatia Rally počinje u četvrtak ujutro, 18. travnja, testnom vožnjom, a navečer slijedi ceremonijalni start ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Petak je prvi i najduži dan natjecanja, s ukupnom etapom od 119,74 km. Nakon 108,76 km etapa u subotu, natjecanje završava u nedjelju s četiri finalne vožnje.