Hyundai Motor Group predstavio svoju viziju napredne zračne mobilnosti na Bloombergovom forumu nove ekonomije 2023.
  • Grupa je predstavila svoju viziju napredne zračne mobilnosti (AAM) globalnim čelnicima na Bloombergovom forumu nove ekonomije u Singapuru koji je trajao od 8.–10. studenoga 2023.
  • Pod temom „Hyundai ubrzava novu ekonomiju kroz svoja pametna rješenja za mobilnost”, Grupa je komunicirala o svojoj AAM viziji i napretku
  • Supernal će otkriti svoj najnoviji koncept vozila eVTOL na CES-u, u siječnju 2024.

Pametna rješenja za mobilnost

Hyundai Motor Group (u nastavku Grupa) predstavio je svoju viziju napredne zračne mobilnosti (AAM) sa svojom AAM tvrtkom Supernal na Bloombergovom forumu nove ekonomije 2023. (u nastavku Forum), koji se održao u Singapuru od 8. do 10. studenog 2023.

Osnovan 2018. godine, s Grupom kao jednim od osnivačkih partnera, Forum privlači više od 400 najutjecajnijih svjetskih izvršnih direktora, lidera, vizionara, znanstvenika, poduzetnika i kreatora politika kako bi se pronašla rješenja za hitne izazove čovječanstva, uz rasprave koje se prenose uživo diljem svijeta. Glavna tema bila je ‘Prihvaćanje nestabilnosti’.

Tema Grupe na Forumu bila je ‘Hyundai ubrzava novu ekonomiju kroz svoja pametna rješenja za mobilnost.’ Grupa je 9. studenoga sudjelovala na plenarnoj sjednici pod nazivom ‘Dolazak od točke A do točke B 2033.’ na kojoj je jedan od panelista bio Jaiwon Shin, predsjednik odjela AAM, Hyundai Motor Group i izvršni direktor tvrtke Supernal.

Supernal, dio Hyundai Motor Grupe, pružatelj je usluga mobilnosti s misijom redefiniranja načina na koji se ljudi kreću, povezuju i žive. Tvrtka trenutno razvija vozilo Advanced Air Mobility eVTOL i radi na odgovornom sukreiranju pratećeg eko-sustava i njegovoj integraciji u postojeće mogućnosti prijevoza. Supernal planira iskoristiti nasljeđe automobilske proizvodnje Grupe kako bi naprednu zračnu mobilnost učinio dostupnom masama.

Vizija za električna vozila

Grupa je imala za cilj istaknuti potrebu za javno-privatnim partnerstvima u unapređenju održive i transformacijske mobilnosti. Kao dio rasprave, Grupa je podijelila svoju AAM viziju za električna vozila koja vertikalno uzlijeću i slijeću (eVTOL/električni zračni taksi) kako bi postala sigurna i pouzdana opcija za svakodnevne prijevozne potrebe.

‘Integracija AAM-a u intermodalni prijevoz – gdje se koristi više načina prijevoza unutar jednog putovanja – zahtijevat će značajnu suradnju s lokalnim vlastima, regulatorima, lokalnim poduzećima i članovima zajednice. Zbog toga Grupa vjeruje u razvoj cjelokupnog ekosustava prije izlaska na tržište’, izjavio je predsjednik Shin te nastavio. ‘AAM ima potencijal transformirati zajednice omogućavanjem učinkovitih ruta unutar gradova, pružanjem pristupa tradicionalno zapostavljenim i udaljenim lokacijama te omogućavanjem besprijekornijih putovanja u cjelini.’

Važna uloga lokalnih vlada i investitora u izradnji temelja održive zračne mobilnosti

Grupa je održala i Hyundai partnersku sesiju pod nazivom ‘Puzaj, hodaj, leti – ostvarivanje napredne zračne mobilnosti’.

Na njoj su panelisti raspravljali o ulozi lokalnih vlada i investitora u izgradnji temelja i tržišta za inovativnu i održivu zračnu mobilnost.

Električni zračni taksiji neće zamijeniti današnje načine prijevoza. Umjesto toga, integrirat će se s postojećim opcijama i proširiti kapacitete opterećenih mreža prijevoza. U budućnosti, korisnici AAM-a mogu očekivati da će četverosjedna eVTOL vozila s jednim pilotom tvrtke Supernal postati dostupna putem pružatelja usluga oko 2028. godine.

Kako bi se AAM tržište aktivno širilo, cijene vožnji eVTOL vozilima morat će biti snižene. Supernal primjenjuje pristup ‘pravi proizvod i pravo tržište u pravo vrijeme’ te ulaže značajno vrijeme i resurse u stvaranje nove vrste proizvodnje zrakoplovstva koja spaja visoke certifikacijske standarde u zrakoplovstvu i tehnologije visoke proizvodnje u automobilskoj industriji.

Koncept eVTOL vozila bit će predstavljen u siječnju 2024. godine

U budućnosti, Grupa namjerava nastaviti usko surađivati s dionicima u javnom i privatnom sektoru, prepoznajući potrebu za širom suradnjom radi poboljšanja učinkovitosti mreže.

Ova suradnička inicijativa ključna je za napredak AAM-a u većem opsegu i za ublažavanje postojećih izazova s kojima se suočavaju drugi načini prijevoza. Kao dio ovih stalnih napora, Supernal će predstaviti svoj najnoviji koncept eVTOL vozila na CES-u u siječnju 2024. godine.

O Hyundai Motor Group

Hyundai Motor Group je globalna tvrtka koja je stvorila lanac vrijednosti temeljen na mobilnosti, čeliku i konstrukciji, kao i logistici, financijama, IT-u i uslugama. S oko 250.000 zaposlenika diljem svijeta, mobilne marke Grupe su Hyundai, Kia i Genesis. Opremljeni kreativnim razmišljanjem, kooperativnom komunikacijom i voljom za suočavanjem sa svim izazovima, nastojimo stvoriti bolju budućnost za sve.