Stigla je potpuno nova Hyundai KONA: Veća, odvažnija i dinamičnija, odgovara svakom životnom stilu
  • Usmjerenost na kupca u središtu je Hyundaijevog razvoja proizvoda, a potpuno nova Hyundai Kona nudi jedan od najopsežnijih paketa proizvoda u B-SUV segmentu
  • Veća, odvažnija i dinamičnija, potpuno nova Kona je evoluirala te odgovara svakom životnom stilu
  • Potpuno nova Kona nudi najširi izbor pogonskih sklopova u B-SUV segmentu: ICE (120 KS, 198 KS, 48 V i AWD), 141 KS HEV i EV (48,4 kWh standardni raspon i 65,4 kWh dugi raspon)

Potpuno nova Hyundai Kona

Potpuno nova Kona prepuna je najnovijih tehnologija, udobnosti i pogodnosti. Kona druge generacije nudi jedan od najopsežnijih paketa proizvoda u B-SUV segmentu, uključujući najširu ponudu pogonskih sklopova. Kupci mogu birati između EV (standard ili dugog dometa), hibridnih električnih (HEV) i motora s unutarnjim izgaranjem (ICE), kao i dinamičkih N Line verzija. Sa svojim robusnim, dinamičnim dizajnom te uvećanim dimenzijama, potpuno nova Kona zadržava ikonski karakter, podržavajući aktivan stil života kupaca svih dobi i nudeći nove tehnologije i pogodnosti koje pružaju sigurno, povezano i udobno iskustvo.

„Kona Electric igrat će glavnu ulogu uz naše IONIQ modele u jačanju vodstva Hyundaija u području električnih vozila. Implementacijom ekološki prihvatljivih rješenja za mobilnost kao što su naša električna vozila, nadamo se da ćemo ubrzati prijelaz na čistu mobilnost i postići napredak za čovječanstvo. ”

Jaehoon Chang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company

Vanjski dizajn

Za potpuno novu Konu, Hyundai se odvojio od uobičajenog procesa dizajna “ICE-to-EV” i umjesto toga razvio obrnuti dizajn “EV-to-ICE”. To je rezultiralo futurističkim EV vanjskim dizajnom u kojem se dinamična čistoća susreće s robusnošću. Potpuno nova Kona prepuna je parametarskih površina i ne dopušta da se zaboravi da je SUV. N Line varijanta nadahnuta izvedbama dodaje namjenski, agresivni prednji i stražnji dizajn s branikom u obliku krila i nižim držanjem, dvostrukim ispušnim cijevima i srebrnim bočnim rubom koji okružuje tijelo kako bi se naglasio njegov sportski, ali sofisticirani imidž. Dodatne opcije uključuju crni krov i namjenske 18-inčne ekskluzivne aluminijske naplatke.

Unutarnji dizajn

Na temelju povećanih dimenzija modela i univerzalne arhitekture izvedene iz EV-a, Hyundai Motor je uspio dizajnirati fleksibilan unutarnji ‘životni prostor’ za sve stilova života kupaca. Potpuno nova Kona nudi širok i otvoren raspored za još veću udobnost putnika i jednostavno skladištenje tereta. Novi raspored također naglašava Konin veću i širu unutrašnjost, pružajući svestran i udoban prostor za vozača i putnike. Opcija tankog, opuštajućeg i udobnog sjedala u prvom redu optimizirana je za “bestežinsku” raspodjelu pritiska tijela kako bi se ublažio umor nakon vožnje.

Asortiman značajki specifičnih za EV za još bolje iskustvo vožnje

Uz pikselizirano Seamless Horizon svjetlo, Kona Electric nudi još više značajki za poboljšano korisničko iskustvo.

Kondicioniranje baterije osigurava sigurno punjenje i performanse dometa zimi, a sustav za sprječavanje zaleđivanja vrata za punjenje omogućuje korisniku da ih otvori i na -30 stupnjeva. Novo svjetlo na vratima priključka za punjenje osigurava vidljivost noću.

Head-up zaslon prikazuje najrelevantnije informacije za vozače kao projekciju od 12 inča na vjetrobranskom staklu. To vozačima omogućuje brzu obradu informacija dok zadržavaju pozornost na cesti ispred sebe. e-ASD stvara virtualni zvuk koji čini električna vozila privlačnijim za vozača. Kabini se dodaje optimalan zvuk, uzimajući u obzir varijable, kao što su brzina vožnje, okretni moment, stanje motora i ubrzanje. Vozači mogu jednostavno kontrolirati glasnoću i prilagoditi zvuk u kabini.

Funkcija Vehicle-to-Load (V2L) može napajati bilo koji uređaj ili puniti električnu opremu s 3 kW, s unutarnjim i vanjskim utičnicama radi praktičnosti.

Novi i-PEDAL pruža način vožnje koji vozačima omogućuje ubrzavanje, usporavanje i zaustavljanje samo pomoću papučice gasa.

Kona Electric također dolazi s pametnim regenerativnim sustavom koji automatski prilagođava količinu regenerativnog kočenja na temelju informacija prometa.

Najbolja tehnologija elektroničkog upravljanja i povezivosti u klasi

Potpuno nova Kona podiže povezivost na višu razinu s kontinuiranim OTA (Over-the-Air) ažuriranjima softvera, što vlasnicima automobila omogućuje da uštede na troškovima i da svoje automobile održavaju najnovijim i nadogradivim softverom. Nova Kona se može zaključati, otključati i pokrenuti pomoću Digital Key 2 Touch. Iznutra je dvostruki panoramski zaslon od 12,3 inča integriran u audio-video navigacijski (AVN) sustav kako bi vozačima pružio potpuno digitalno iskustvo klastera i infotainmenta.

Nova Kona bit će prvi Hyundaijev model koji će primijeniti novi Connected Car Navigation Cockpit (ccNC) koji pruža naprednu grafiku i savršeno jedinstvo među zaslonima vozila.

Sigurnost i praktičnost

Kona druge generacije opremljena je sljedećom razinom Hyundai Smart Sense ADAS značajki koje nisu dostupne na većini drugih B-SUV vozila, čime se osigurava najviša razina sigurnosti i udobnosti na cesti.

Kamera u kabini (ICC) koristi unutarnju kameru vozila za analizu pozornosti vozača te, u slučaju umora ili nepažnje, upozorava ih ili intervenira, ako je potrebno. A Remote Smart Parking Assist (RSPA) pomaže vozačima u ulasku i izlasku s parkirnih mjesta. Monitor mrtvog kuta (BVM) pomaže vozaču prikazujući mrtvi kut na zaslonu pri promjeni trake.

Kona Electric nudi dodatne sigurnosne značajke, kao što je Forward Collision-Avoidance Assist 2.0 (FCA 2.0), sustav koji pomaže pri izbjegavanju sudara, prelazak raskrižja i promjenu trake. Tu je i Highway Driving Assist 2 (HDA 2), koji pomaže vozačima u održavanju sigurnog razmaka od vozila ispred te pretjecanju sporijih vozila ispred.

Potpuno nova Kona puna je raznih drugih naprednih sustava za pomoć vozaču (ADAS), kao što su Lane Keeping Assist (LKA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW) i High Beam Assist (HBA). Također je opremljena s nekoliko funkcija za udobnost vožnje, poput pametnog tempomata (SCC), pametnog tempomata temeljenog na navigaciji (NSCC) i pomoći pri praćenju trake (LFA).

Opcije pogonskih sklopova

Za europske kupce dostupna je varijanta ICE s izborom motora 1.0 T-GDi ili 1.6 T-GDi. 1.0 T-GDi proizvodi maksimalnih 120 KS i do 200 Nm okretnog momenta. 1.6 T-GDi razvija 198 KS i do 265 Nm okretnog momenta.

Oba pogonska sklopa dostupna su sa sedam-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT) ili šesterostupanjskim ručnim mjenjačem (6MT), dok 1.6 T-GDi može biti opremljen opcijskim pogonom na sva četiri kotača. 1.0 T-GDi sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem (6MT) također može biti opremljen 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom za povećanu učinkovitost goriva.

Dostupnu HEV varijantu pokreće posebno kalibrirani 1,6-litreni GDi motor s izravnim ubrizgavanjem goriva uparen s električnim motorom koji pruža impresivno ubrzanje i visoku učinkovitost s kombiniranom snagom od 141 KS i do 265 Nm okretnog momenta. Ovaj potpuno hibridni pogonski sklop dostupan je samo sa sedam-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT) i pogonom na prednje kotače (FWD).

Električna varijanta dostupna je s izborom između dvije opcije baterije. Verzija dugog dometa s baterijom od 65,4 kWh ima električni motor koji daje najveću snagu od 218 KS (160 kW) i maksimalni domet vožnje od preko 514 kilometara (WLTP). Standardna verzija ima kapacitet baterije od 48,4 kWh, s motorom koji isporučuje 156 KS (111 kW) i maksimalnim dometom vožnje od 377 kilometara (WLTP).

Održivi materijali za moderan stil života

Potpuno nova Kona ima paket ekološki prihvatljivih materijala iznutra i izvana. Poklopci vozila i BCF podni tepisi sadrže reciklirane PET materijale, a ekološki prihvatljiva prirodna koža s niskim sadržajem kroma i antilop potječu iz održivijih izvora.

Hyundai Bluelink® povezane usluge automobila

Uz potpuno novu Konu, Hyundai nudi najnoviju verziju svojih nadograđenih Bluelink® Connected Car usluga koje pružaju niz značajki i omogućuju korisnicima da upravljaju svojim automobilom pomoću pametnih telefona ili glasom kako bi svoju vožnju učinili praktičnijom i ugodnijom. Ove usluge također pomažu korisnicima u traženju i planiranju najbolje rute do finalnog odredišta, što uključuje i stanice za punjenje na putu.

Punjenje i domet

S 102,3 kW DC brzim punjenjem, Kona Electric će se napuniti od 10% do 80% za 41 minutu. Za 15 minuta, verzija dugog dometa s baterijom od 65,4 kWh i 17-inčnim kotačima može dodati do 162 km, verzija dugog dometa s baterijom od 65,4 kWh i 19-inčnim kotačima može dodati do 139 km, a standardna verzija s baterijom od 48,4 kWh i 17-inčnim kotačima može dodati do 114 km (WLTP kombinirani ciklus). Uz AC punjenje od 11 kW, standardna verzija s baterijom od 48,4 kWh puni se za 4 sata i 55 minuta, dok se verzija dugog dometa s baterijom od 65,4 kWh puni za 6 sati i 55 minuta.