Vođen emocijama: kako unutarnja rasvjeta IONIQ 6 modela pomaže u stvaranju inovativnog iskustva mobilnosti

Inovativni unutarnji prostor IONIQ-a 6 ima nekoliko praktičnih značajki koje olakšavaju iskustvo mobilnosti. Jedna od njih je njegova potpuno prilagodljiva dvobojna ambijentalna rasvjeta koja stvara prekrasno, umirujuće unutarnje osvjetljenje.

Odvajajući se od stereotipa o unutrašnjosti automobila kao jednostavnom sredstvu prijevoza, unutrašnjost služi i kao udobno skrovište i osobni prostor u kojem se korisnici mogu opustiti, provesti kvalitetno vrijeme, pa čak i raditi.

Hyundaijevi dizajnerski timovi inspirirani su karakteristikama stvarnog životnog prostora u kojem se atmosfera dana i noći može dramatično promijeniti. Kako bi to pretočili u IONIQ 6, usredotočili su se na stvaranje emocionalne atmosfere u automobilu koristeći različite vrste svjetala za koje su istraživači dokazali da doprinose poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravlja.

Osvjetljenje dobrodošlice na upravljaču pozdravlja čim vozač uđe u vozilo. Ambijentalna rasvjeta u dvije boje dodatno umiruje putnike u prvom i drugom redu s tehnologijom emocionalnog osvjetljenja. Kabina je opremljena raznim detaljima kako bi se maksimizirao učinak ambijentalne rasvjete vozila ‒ poput obloga vrata valovitog uzorka koji prirodno širi svjetlost i proziran materijal koji omogućuje lagani prolaz svjetlosti.

Svjetlosno raspoloženje na središnjoj konzoli

Rasvjeta koja komunicira s vozačem kroz različite funkcije jedna je od prepoznatljivih tehnologija osvjetljenja u IONIQ-u 6. Prije svega, indikator raspoloženja na središnjoj konzoli koristi 32 pametne LED diode za implementaciju različitih pokreta osvjetljenja. Svaki LED osmišljen je za stvaranje brzog i fleksibilnog kretanja svjetla prema različitim, unaprijed postavljenim, scenarijima.

To uključuje:

  • Dobrodošlica: redom uključuje LED svjetla raspoloženja na središnjoj konzoli kako bi pozdravila vozače pri ulasku u vozilo (kao da se IONIQ 6 upravo probudio iz sna).
  • Prepoznavanje glasa: mijenja duljinu žaruljica raspoloženja na središnjoj konzoli u skladu s glasnoćom glasa vozača, kako bi se jasno pokazalo da ga vozilo prepoznaje.
  • EV Ready: intuitivno obavještava o statusu vožnje uključivanjem LED dioda uzastopnim pokretima od sredine prema lijevo ili desno.
  • Zbogom: upravlja interaktivnim LED svjetlima u suprotnom smjeru, značajka koja može podržati korisnike s oštećenjem sluha.

 

Speed ​​Sync osvjetljenje

IONIQ 6 također ima Speed ​​Sync Lighting mod koji mijenja svjetlinu prema brzini vozila. Kada se aktivira, unutarnja rasvjeta u prednjem redu postaje svjetlija povećanjem brzine, dodajući emocije iskustvu vožnje.

Ovo također služi kao korisna sigurnosna funkcija, vizualno prenoseći osjećaj brzine vozaču. Očekuje se da će unutarnja rasvjeta povezana s brzinom biti vrlo korisna u električnim vozilima, gdje nije lako steći osjećaj brzine zbog njihove relativno niske buke pri vožnji, u usporedbi s vozilima koja imaju motore s unutarnjim izgaranjem.

Od nule do 30 km/h, Speed ​​Sync Lighting emitira 10 posto svjetline, postupno svijetli između 30 km/h do 100 km/h i ima punu svjetlinu pri brzinama iznad 100 km/h. Budući da su podaci o brzini prvenstveno relevantni za vozače, ova se funkcija ne odnosi na putnike na stražnjim sjedalima.

 

Dvobojna ambijentalna rasvjeta

Dvobojna ambijentalna rasvjeta omogućuje vozaču da prilagodi izgled i dojam unutarnje kabine postavljanjem boje osvjetljenja za gornji i donji dio obloga vrata zasebno. Postoje 64 opcije boja za oba područja i ukupno 4096 kombinacija gornjeg i donjeg osvjetljenja.

Hyundaijevi dizajneri razvili su šest unaprijed odabranih atmosferskih dvobojnih tema emocionalnog osvjetljenja u suradnji sa stručnjacima za boje. Ovi stručnjaci uzeli su u obzir terapiju bojama koja se koristi za liječenje određenih mentalnih i fizičkih zdravstvenih stanja kroz boju rasvjete, kao i trendove interijera koji određuju boje rasvjete prema namjeni prostora.

Interaktivni LED upravljač

Umjesto tipičnog Hyundai amblema ‘H’, IONIQ 6 ima novi Parametric Pixel Light u središtu svog upravljača. Sastavljen od četiri točkaste LED diode koje predstavljaju slovo ‘H’ u Morseovoj abecedi, također omogućuje laku komunikaciju između vozača i vozila.

 

Tehnologija osvjetljenja unutar IONIQ-a 6 još je jedan primjer Hyundaijevog pristupa dizajnu usmjerenog na kupca, u skladu s vizijom brenda Progress for Humanity. Koristeći rasvjetu kao značajku koja komunicira s vozačima i putnicima, Electrified Streamliner predstavlja korak naprijed za električna vozila, nudeći emocionalno iskustvo vožnje električnim vozilom te osiguravajući udobnost privatnog prostora svakog vozača.